Առողջապահություն 

Սննդային թունավորումներ

analitik.am

Ցուրտ ամիսներին սննդային թունավորումների թվի աճը պայմանավորված է տնային պայմաններում պահածոյացված սննդամթերքի օգտագործմամբ, ավելի տաք եղանակին թունավորման պատճառ կարող են դառնալ ոչ ճիշտ ջերմային պայմանները: Թունավորման առումով առավել ռիսկային են ապխտած միսը, երշիկը, ձկնեղենը, կաթնամթերքը, ձուն և այլն:


Սննդային թունավորման երկու տեսակ կա` մանրէային եւ քիմիական:    


Սննդային մանրէային թունավորումների դեպքում սննդում եղած ախտածին մանրէներն արտադրում են թունավոր նյութեր: Իսկ սննդային քիմիական թունավորումների պատճառը սննդի մեջ որոշ մետաղների մեծ քանակն է: Հաճախ սա նորմալ կամ բարձր թթվայնություն ունեցող սնունդը մետաղյա տարաների մեջ  պահելու պատճառով է լինում։

 

Մասնագետները խորհուրդ են տալիս մետաղյա տարայով պահածոն բացելուց հետո տեղափոխել ապակյա տարայի մեջ:

Նրանք վստահեցնում են` եթե միսը կամ մյուս այն սննդամթերքը, որ նախատեսված չէ տվյալ ջերմաստիճանային պայմաններին, սառնարանում չէ, վերջ, պետք չէ գնել, մեկ- երկու ժամում այն փոխում է իր միկրոֆլորան եւ դառնում վտանգավոր` թունավորման տեսակետից: 


Սննդային թունավորումները հիմնականում դասվում են սուր հիվանդությունների թվին, որոնց բնորոշ է կարճատև գաղտնի շրջանը, հանկարծակի սկզբը և բուռն ընթացքը: 


Եթե նկատում եք թունավորման նշաններ, ապա առաջին հերթին պետք է կատարել հետեւյալ գործողությունները.

  • Տուժածի մոտ արհեստական փսխում առաջացրեք։
  • Ձեռնարկեք ջրազրկումը կանխարգելող քայլեր:
  • Ահազանգեք շտապ օգնություն։
  • Վերահսկեք տուժածի վիճակը, գրանցեք տվյալները և ցուցաբերեք համապատասխան օգնություն։




Զանի Հարոյան

 

Նույն շարքից