Հակաբիոտիկների չափից շատ օգտագործումը բերել է նրան, որ սուպերբակտերիաները կայունություն են ձեռք բերել նրանց նկատմամբ, իսկ ավելի ուժեղ դեղամիջոցները հաճախ ունենում են վտանգավոր կողմնակի ազդեցություն: Բայց բնության իմաստությունը անսահման է . այն ստեղծել է անսովոր արդյունավետ մթերքներ՝ հակաբակտերիալ, հակասնկային և հակավիրուսային էֆեկտներո, որոնք ունակ են զերծ պահելու օրգանիզմը բուժման դժվար գործընթացից և պահպանել առողջությունը:
1. Սխտոր
Ամբողջ աշխարհում հազարավոր տարիներ սխտորը օգտագործվում է բժշկական նպատակներով: Այս զարմանալի բույսը բուժում է ամեն ինչ՝ ականջի ամենաթեթև ցավից մինչև ոսկյա ստաֆիլակոկ, պնևմոնիա և նույնիսկ չուման:
Ժամանակակից հետազոտությունները հաստատել են, որ սխտորը ունի շատ հակաօքսիդանտային հատկություններ, որոնք ոչնչացնում են ազատ ռադիկալներև ու արյան բակտերիաները՝ պաշտպանելով և ամրացնելով իմունային համակարգը:
Սխտորը պարունակում է ալիցին, որն ունակ է քայքայելու բոլոր հնարավոր վիրուսները և սնկային հիվանդությունները՝ ի տարբերություն ժամանակակից հակաբիոտիկների: Սխտորի օգտագործումը պրոֆիլակտիկական նպատակներով կարող է պաշտպանել օրգանիզմը տարբեր հիվանդածին միկրոօրգանիզմներից՝ կանխելով հիվանդության առաջացումը:
2. Էխինացեա
Այս բույսը հարյուրավոր տարիներ օգտագործվում է իմունային համակարգի ամրապնդման, տարբեր հիվանդությունների դեպ պայքարելու համար: Ավանդաբար այն օգտագործվում էր բակտերիալ և սիֆիլային հիվանդությունների, բաց վերքերի, ցելյուլիտի, դիֆթերիայի բուժման համար: Այս ուժեղ բույսը ունակ է քայքայելու ամենավտանգավոր բակտերիաները՝ ներառյալ ստաֆիլակոկը, չնայած որ այն հիմնականում օգտագործվում է գրիպի և մրսածության ժամանակ:
3. Իմբիր
Իմբիրը շնչառական ուղիների բուժման համար օգտագործվող արմատապտուղ է: Պարզվել է, որ այս բույսում պարունակվող միացությունները պայքարում են բազմաթիվ միկրոօրգանիզմների դեմ:
4. Մեղր
Ամբողջ աշխարհում մեղր օգտագործվում էր մի շարք հիվանդությունների ու վերքերի բուժման համար շատ ավելի վաղ այն ժամանակից, երբ ի հայտ կգային առաջին արհեստական հակաբիոտիկները: Մեղրը պարունակում է ֆերմենտ, որը կանխում է իր ճանապարհին հանդիպած միկրոբների աճը: Չինական բժշկության մեջ մեղր օգտագործվում է տոքսինների չեզոքացման, լյարդի աշխատանքի կարգավորման համար:
5. Կիտրոն
Մեծ թվով հետազոտություններ նվիրված են կիտրոնի հակաբակտերիալ ունակությունների բացահայտմանը: Մասնավորապես, պարզվել է, որ կիտրոնը պարունակում է տետրազին ու կումարին, որոնք արդյունավետ են հիվանդածին միկրոօրգանիզմների դեմ պայքարում:
6. Ֆերմենտացված մթերքներ
Ներկայումս բժիշկները ավելի ու ավելի հաճախ են խոսում այն մասին, որ միկրոֆլորայի վերականգնման համար անհրաժեշտ է օգտագործել հակաբիոտիկների և պրոբիոտիկների խառնուրդ: Դրանց աղբյուր կարող են լինել մարինացված բանջարեղենները, որոնք հեշտությամբկարելի է Вձեռք բերել: Չպաստերացված մարինացված կազամբը իդեալական մթերք է՝ ստամոքս-աղիքային ուղու միկրոֆլորայի վերականգնման համար: