Մամուլի ակումբ 

Ինչպե՞ս ամռանը խուսափել սննդային թունավորումներից

analitik.am

Այսօր «Անալիտիկ» կենտրոնում տեղի ունեցած ասուլիսի հյուրն էր  Առողջապահության նախարարության Կուրորտաբանության և ֆիզիկական բժշկության գիտահետազոտական ինստիտուտի բժիշկ-սննդաբան Վարդանուշ Պետրոսյանը:

 

Վարդանուշ Պետրոսյանը խոսելով ամռանը սննդային թունավորումներըի մասին, մի քանի խորհուրդ տվեց դրանցիc  խուսափելու համար. «Ամառը սիրում են ոչ միայն մարդիկ, այլև մանրէներն ու  սնկերը, այդ պատճառով պետք է զգուշանալ, քանի որ մանրէները  բազմանում են այնտեղ,  որտեղ կա սնունդ: Ամռանը  մարդիկ ավելի ակտիվ են լինում, սնվում են ոչ տնային պայմաններում և այդ պատճառով պետք է հետևել հիգիենային: Ամռանը անհրաժեշտ է  հաճախ լվանալ ձեռքերը, պետք է լվանալ  մինչև արմունկները 20 վայրկյան»: 

 

 

Բանախոսը խորհուրդ տվեց նաև զգուշանալ ճաշապատրաստման պրոցեսից. «Ճաշի պատրաստման մակերեսը հում և եփած սննդի համար տարբեր պետք է լինի, հում սննդամթերքը պետք է կտրատել առանձին տախտակի վրա, իսկ եփածը՝  առանձին:  Բանջարեղենի ու մրգի համար տախտակը նույնպես  պետք է տարբեր լինի: Խոհուրդ եմ տալիս օգտագործել պլաստմասից տախտակ, ոչ թե փայտե, քանի որ  այն  լավ չի մաքրվում: Միսը պետք է սառնարանում պահպանել, իսկ եթե այն  քաղաքից դուրս է տարվում, պետք է սառույցի մեջ դնել: Մրգերը բանջարեղենները մանրակրկտորեն պետք է լվանալ օգտագործումից առաջ»:

 

 

Սննդաբանը նաև նշեց, որ պետք է զգույշ լինել կանաչեղենի օգտագործումից, քանի որ ճիճուները, մանրէները հիմնականում բազմանում են կանաչեղենի ու ելակի վրա: Դրանք պետք է լավ լվանալ հոսող ջրի տակ:

 

 

Բանախոսը խորհուրդ տվեց ամռանը խուսափել   թերխաշ և չեփված ձու ուտելուց և  կաթնամթերքի օգտագործումից:  Նա խորհուրդ տվեց նաև չսնվել բուֆետներում. «Ամռանը քանի որ նյութափոխանակությունը փոխվում է, ապա  մարդու սնվելու հետ կապված պահանջները նույնպես փոխվում են: Շատ շոգ պայմաններում մարսողությունը այնքան էլ լավ չի լինում, այդ պատճառով պետք է շուտ արթնանալ, նախաճաշել, շոգ ժամերին նախընտրելի է թեթև սնունդ ընդունել, ուտել հացահատիկ, վիտամիններով հարուստ սննդամթերք: Քանի որ դրանք էներգիա են տալիս, մաքրում են օրգանիզմը, այնուհետև 7-ից հետո ընթրել:   Ցանկալի է հատապտուղները թարմ-թարմ ուտել, շատ մրգեր օգտագործել, մրգերը, բանջարեղենները նախընտրելի է  սառեցված վիճակում ուտել, քան մարինացված»:

 

 

Այն մարդիկ, ովքեր բժշկական հակացուցումներ չունեն, խորհուրդ է տրվում  օրվա ընթացքում խմել  2-3 լիտր հեղուկ. «Առողջ մարդիկ երբեք ծարավի զգացողություն չեն ունենում, սակայն ամռանը պետք է գիտակցաբար խմել շատ հեղուկ: Պետք չէ օգտագործել  քաղցր գազով ընպելիքներ, շաքար պարունակող հյութեր և պետք է խմել թեյ, բուսական թեյ, ջուր: Կարող եք նաև հանքային ջուր օգտագործել,  մանավանդ խորհուրդ է տրվում այն մարդկանց,  ովքեր շատ են քրտնում»:

 

 

Նույն շարքից