ԱՄՆ Քորնելյան համալսարանի գիտնականները եկել են այն եզրահանգմանը, որ օրական 1 բաժակ սուրճը կարող է կանխել տեսողության վատացումը՝ գլաուկոմայի, ծերացման կամ դիաբետի դեպքում և նույնիսկ կանխել կուրացումը: Այս մասին հայտնում է HNGN-ը:
Սուրճում պարունակվում է 7-ից 9% քլորագենային թթու՝ հակաօքսիդանտ, որը հայտնի է անոթների սետչատկայի դիստրոֆիայի կանխմամբ:
Ինչպես բացատրում է ուսումնասիրության ղեկավարը, նրանք փոձել են հասկանալ, թե սննդի որ տեսակներն են թույլ տալիս պահպանել առողջությունը: Սուրճի նորմալ քանակությունը կողմնակի ազդեցություններ շատ քիչ կողմնակի ազդեցություն ունի, կարևորը չչարաշահելն է: Իսկ սուրճի օգտակար հատկությունները բազմաթիվ են և ոչ միայն տեսողության համար: Սուրճի սիրահարները 3 անգամ ավելի քիչ են ենթակա ինսուլտի զոհ, սուրճը իջեցնում է մահացության ռիսկը քաղցկեղից, լավացնում է հիշողությունը, մեծացնում է հանդուրժողականությունը:
Բացի այդ, սուրճը բարձրացնում է օրգանիզմի զգայունակությունը ինսուլինի մասին, որը պաշտպանում է II տիպի դիաբետից: Սուրճի օգտագործումը նաև կանխում է թրոմբոցիտների ձևավորումը, թեթևացնում է չոր հազը, խթանում է ստամոքսահյութի առաջացումը: