Բոլորին էլ ծանոթ է «Դու այն ես, ինչ ուտում ես» արտահայտությունը: Պարզվում է, որ այն իր մեջ բավականին խորն իմաստ ունի: Գիտնականների կողմից հայտնաբերվել է 8 մթերք, որոնք իրենց արտաքին տեսքով շատ նման են մարմնի այս կամ այն մասին և շատ օգտակար են օրգանիզմի հենց այդ հատվածի համար: Օրինակ ընկույզն իր արտաքին տեսքով շատ նման է ուղեղին: Դա գուցե պատահականություն թվար, եթե միակը լիներ…. Եվ այսպես՝
Գազար-աչք
Գազարից հորիզոնական կլորակներ կտրելով տեսնում ենք, թե այս բանջարեղենը որքան նման է աչքին: Եվ շատ ճիշտ է, որ գազար շատ օգտագործելով մենք մեծ լավություն ենք անում մեր աչքերին: Գազարում պարունակվում են մեծ քանակությամբ վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ (ß-կարոտին,), որոնք նվազեցնում են տեսողության կորստի վտանգը:
Ընկույզ –ուղեղ
Ընկույզն իր արտաքին տեսքով համարյա չի տարբերվում ուղեղից՝ ձախ և աջ կիսագնդերով: Եվ զարմանալի չէ, որ ընկույզը համարվում է «ուղեղի սնունդը»: Ընկույզը պարունակում է մեծ քանակությամբ ௰-3, հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք էլ հենց ապահովում են ուղեղի նորմալ աշխատանքը:
Նեխուր-ոսկորներ
Նեխուրի երկար ու բարակ ցողունները նման են ոսկորի և շատ օգտակար են ոսկորների համար: Նեխուրը կրեմնիումի աղբյուր է, որը կարգավորում է ոսկորների հանքայնացումը:
Ավոկադո- արգանդ
Ավոկադոն իր ձևով արգանդ է հիշեցնում և շատ օգտակար է վերականգնողական բուժման համար: Ավոկադոյում պարունակվում է մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու, որը նվազեցնում է արգանդի վզիկի դիսպլազիայի վտանգը:
Թուրինջ- կուրծք
Ցիտրուսային մրգերի՝ թուրինջ, լիմոն, նարինջ, նմանությունը կրծքի հետ ավելին է, քան պատահականություն: Թուրինջում պարունակվում են այսպես կոչված «լիմոնոիդներ» որոնք խոչընդոտում են կրծքի քաղցկեղի առաջացմունը:
Լոլիկ- սիրտ
Լոլիկը հորիզոնական շերտերով կտրելիս տեսնում ենք բազմաթիվ «տեսախցիկներ», որոնք հիշեցնում են սրտի կառուցվածքը: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շնորհիվ լիկոպինի պարունակության, տոմատները նվազեցնում են սրտային հիվանդությունների հավանականությունը: Իսկ եթե այս բանջարեղենին ավելացնենք մի փոքր ձիթայուղ կամ ավոկադո, ապա լիկոպինի յուրացվելիությունը կմեծանա մոտավորապես 10 անգամ:
Կարմիր գինի- արյուն
Արյանը շատ նման կարմիր գինին հարուստ է հակաօքսիդանտներով և պոլիֆենոլներով: Մի փոքր կարմիր գինին օրվա ընթացքում պաշտպանում է օրգանիզմը խոլեստերինից, որը կարող է դառնալ սրտանոթային հիվանդությունների պատճառ:
Իմբիր-ստամոքս
Իմբիրը նման է ստամոքսին և օգնում է հաղթահարել սրտխառնոցը: Այն պարունակում է գինգերոլ, որն ունի հակաբորբոքային և հակաօքսիդանտ ազդեցություն: