Առողջ եվ երջանիկ կյանքի գաղտնիքները թաքնված են բնության բարիքներում:Բնությունը ունի մեր ցանկացած հարցի կամ պրոբլեմի պատասխանը, սակայն ի հակադրոթյուն այս ճշմարտության մարդը քայլ առ քայլ հեռանում է բնությունից:Անկախ կրոնական համոզմունքներից՝ բնությունը այնպես է համակարգված, որ նրա ցանկացած բաղադրիչ ծառայում է ի բարորություն մարդու:Մեզ մնում է միայն ճանաչել եվ բացահայտել բնության գաղտնիքները:
Ստորեվ ներկայացնում եմ եմ երկրագնդի ամենաօգտակար մրգ
1.Ծիրան
Ծիրանի բաղադրության մեջ մտնողդեղնանարնջագույն պիգմենտները /կարոտինը/ թույլ չի տալիս ազատ ատոմների խմբերին քայքայելու օրգանիզմի ներքին կառուցվածքը , ինչպես նաեվ օգտակար է աչքերի համար :Կարոտինը օրգանիզմում վերածվում է վիտամին A ի, որը կանխարգելում է քաղցքեղի բազմաթիվ տեսակներ:Մեկ պտուղը պարունակում է 17 կալորիա,1 գրամ ածխաջուր եվ 0 ճարպեր:
2.Ավոկադո
Ավոկադոի բաղադրության մեջ մտնող օլեինաթթուն եվ քիչ քանակությամբ ճարպերը նպաստում են օրգանիզմում խոլեստիրինի նվազմանը եվ սպիտակուցների աճին:Բացի դրանից պտուղը հագեցած է բջջանյութով/ածխաջրերով/Ավոկադոյի 1 կտորը պատկանում է 81 կալորիա 8 գրամ ճարպ եվ 3 գրամ ածխաջուր:
3.Արքայամորի
Արքայամորին հարուստ է քաղցքեղային բջիջների աջը կանխող էլլաջիկ թթվով:Պտուղը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C եվ բջջանյութ, որը օրգանիզմում իջենում է խոլեստիրինը մակարդակը եվ կանխում է սրտանօթային հիվանդությունները:Մեկ բաժակ արքայամորին պարունակում է 60 կալորիա,1 գրամ ճարպ,8 գրամ ածխաջուր:
4.Մանգո
Մանգոն պարունակում է շուրջ 57 միլիգրամ վիտամին C :Այն կանխարգելում է արթրիտները , խթանում է վերքերի շուտ ապաքինմանը , բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը:Նրա բաղադրության մեջ կա ավելի քան 8000 ME A վիտամին, 1 մանգոն պարունակում է 135 կալորիա 1 գրամ ճարպ 4 գրամ ածխաջուր:
5.Մուսկատի սեխ
Կես սեխը պարունակում է 117 միլիգրամ վիտամին C եվ դեղնանարնջագույն պիգմենտ , որոնք օրգանիզմի բջջիջները վնասազերծող ազատ ատոմների խմբի բարձր ակտիվությամբ պայմանավորված ամենաուժեղ հակաօքսիդանտներն են:Պտղի բաղադրությամ մեջ է մտնում 853 միլիգրամ կալիում, այն իջեցնում է արյան ճնշումը:Կես սեխը պարունակում է 97 կալորիա, 1 գրամ ճարպ,2 գրամ ածխաջուր:
6.Լոռամրգի հյութ
Այն օգնում է պայքարել միզապարկի վարակների դեմ, խոչընդոտում է բակտերիաների աճին:1 բաժակ լոռամրգի հյութը պարունակում է144 կալորիա եվ ճարպեր ու ածխաջրեր չի պարունակում:
7.Լոլիկ
Լոլիկի բաղադրության մեջ է մտնում լիկոպենը:Այն գործում է որպես օքիդանտ, կանխարգելում է միզապարկի եվ ստամոքսի հիվանդությունները, նվազեցնում է հաստ աղիքի քաղցքեզով հիվանդանալու հավանականությունը 50 տոկոսով:Այն պարունակում է 26 կալորա, 1 գրամ ածխաջուր
8.Չամիչ
Այս փոքրիկ մարգարիտները երկաթի աղբյուր են , որոնք օգնում են թթվածինը հասցնել հյուսվածքներին:կես բաժակ չամիչը պարունակում է 218 կալորիա 3 գրամ ածխաջուր եվ ճարպ չի պարունակաում:
9.Թուզ
Թուզը կալիումի եվ ածխաջրերի հիմնական աղբյուր է ինչպես նաեվ այն պարունակում է B6 վիտամին, որը նվազեցնում է օրգանիզմում խոլեստիրինի մակարդակը:Պտուղը պարունակում է 37-47 կալորիա, 2 գրամ ածխաջուր եվ 0 ճարպ:Պարունակում է լիմոնեն եվ վիտամին C , որի օգնությամբ կանխարգելվում է քաղցքեղը:Պարունակում է շատ քիչ քանակությամբ կալորիա եվ 0 ճարպ ու ածխաջուր: