Առողջապահություն 

Թեյն ու սուրճը վտանգավոր են ԴՆԹ-ի համար

analitik.am

Թեյը եւ սուրճն ակտիվացնում են p53 գենը, որը կապված է քաղցկեղային հիվանդությունների հետ: Նման եզրակացության են եկել Ջոն Հոփքինսի անվան համալսարանի գիտնականները` ստուգելով մի շարք սննդամթերքներ, որոնք պոտենցիալ վնասակար ազդեցություն ունեն ԴՆԹ բջիջների վրա:


p53 գենը, որը ճնշում է քաղցկեղային գոյացությունները, օրգանիզմում առաջանում է ԴՆԹ-ի վնասվելու արդյունքում: Այն պատասխան ռեակցիաներ է առաջացնում, որոնք ուղղված  են վնասված ԴՆԹ-ի վերականգման ուղղությամբ: Որքան ուժեղ են այդ "վնասվածքները", այնքան ավելի ինտենսիվ է անցնում գենի ակտիվացումը: 


Թեստավորման արդյունքում պարզվել է, որ սուրճը, կանաչ եւ սեւ թեյը մասամբ նպաստում են p53 գենի առաջացմանը:

Նույն շարքից